ΠΕΡΣΑΙΝΑ ΗΛΕΙΑΣ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
    • ΕΚΔΡΟΜΕΣ
  • Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΠΕΡΣΑΙΝΑ"
    • ΠΕΡΙ ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
    • ΕΚΔΡΟΜΕΣ
  • Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΠΕΡΣΑΙΝΑ"
    • ΠΕΡΙ ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Search
Η ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΡΣΑΙΝΑ
Νοτιοδυτικά της Νέας Πέρσαινας ( Γεωγραφικές Συντεταγμένες: 37°45'5"N   21°40'32,"E ), βρίσκεται η Παλαιά Πέρσαινα, το παλιό μας το χωριό, η οποία εκατοικείτο περίπου μέχρι το 1980. Το χωριό μας είχε δική του κοινότητα που απέκτησε από τότε που ιδρύθηκαν οι κοινότητες στα Ελληνικά χωριά, με εκατό και πλέον κατοίκους.

Τα σπίτια ήταν διώροφα και μονώροφα, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα της κάθε οικογένειας, φτιαγμένα με πλίνθους, ξύλινα μπαλκόνια και κεραμίδια, που έφτιαχναν οι ίδιοι οι κάτοικοι με υλικά τα οποία έβρισκαν άφθονα στη φύση.Το κάθε σπίτι είχε και βοηθητικούς χώρους (κατώγια), όπου αποθήκευαν τα προϊόντα τους και σταύλους για τα ζώα.

Picture
Φωτογραφία από το αρχείο του Τάσου Παπαμιχαλόπουλου
Picture
Το σπίτι του Ηλία Παπανδρέου
Οι κάτοικοι ήταν φτωχοί γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Καλλιεργούσαν τα χωράφια τους με τα ζώα και το άροτρο, θέριζαν με το δρεπάνι και αλώνιζαν στ' αλώνια πάλι με τα ζώα. Εκμεταλλεύονταν τα προϊόντα του δάσους μαζεύοντας ρετσίνι από τα πεύκα, κόβοντας ξύλα για την παραγωγή ξυλανθράκων (καμίνια) κ.ά.Η κάθε οικογένεια είχε το δικό της αμπέλι, κήπο, ελαιώνα, τα δικά τους αιγοπρόβατα, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, κότες, γουρούνια και άλλα, έτσι ώστε να μπορεί να είναι αυτόνομη και να παράγει τα δικά της προϊόντα για να επιβιώσει.
Η δουλειά όμως που χρειαζόταν να γίνει ήταν σκληρή και γι' αυτό ήταν αδύνατον να τα καταφέρει ο καθένας μόνος του. Έτσι είχαν εφεύρει τις «δανεικαριές» και τις «σεμπριές» όπως λεγόντουσαν. Αντάλλασαν δηλαδή μεταξύ τους προσωπική εργασία, πηγαίνοντας τη μια μέρα στον έναν και την άλλη στον άλλο, είτε να θερίσουν, είτε να σπείρουν, να τρυγήσουν κ.ά.

Στην παλαιά Πέρσαινα λειτουργούσαν επίσης και ελαιοτριβείο, σιτοκαθαριστήριο, 2 νερόμυλοι, 3 σιδηρουργεία, 1 ασβεστοκάμινο, 1 κεραμιδοκάμινο και 2 υποδηματοποιεία όπου εξυπηρετούνταν και τα γειτονικά χωριά. Είχε επίσης κτίστες και ξυλουργούς για την κατασκευή των σπιτιών τους. Τα προϊόντα που δεν μπορούσαν να παράγουν, τα προμηθεύονταν από τα 4 καφενεία-παντοπωλεία που υπήρχαν στην πλατεία του χωριού. Τα καφενεία ήταν ο μόνος χώρος ψυχαγωγίας για τους άντρες. Εκεί μαζεύονταν, συζητούσαν για τις δουλειές τους , τα προβλήματά τους, έπαιζαν και κανένα χαρτάκι, με έπαθλο ένα λουκούμι ή κανένα ουζάκι. Οι γυναίκες απ' την άλλη είχαν τις γειτονιές όπου έσμιγαν, πάντα με τις ρόκες τους στα χέρια, για να πουν κι εκείνες τα ...δικά τους!
Στην παλαιά Πέρσαινα υπήρχαν 4 εκκλησίες οι οποίες είχαν οικοδομηθεί από τους πρώτους κατοίκους της.
Ο ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίτσα), τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία (Αη-Λιάς), του Αγίου Γεωργίου (Άη-Γιώργης) και ο ναός του κοιμητηρίου ο Άγιος Δημήτριος (Άη-Δημήτρης).
Οι εκκλησίες αυτές σώζονται ανέπαφες μέχρι σήμερα παρ' όλο που πέρασαν από 'κει δύο καταστροφικές πυρκαγιές (1989 & 2007).

Picture
Ο Άη Λιάς
Στο παλιό χωριό λειτουργούσε δημοτικό σχολείο στο οποίο φοιτούσαν γύρω στα 70 παιδιά. Γυμνάσιο δεν υπήρχε και τα παιδιά πήγαιναν στο γειτονικό χωριό Δούκα με τα πόδια, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες το χειμώνα. Περνούσαν μέσα από κακοτράχαλα και επικίνδυνα ρέματα και μονοπάτια, με λίγα τετράδια και βιβλία, μ' ένα κομμάτι ψωμί στην τσάντα για το μεσημεριανό τους φαγητό, χωρίς τα απαραίτητα ρούχα και πολλές φορές ξυπόλητα. Κι όμως, πολλά απ' αυτά κατάφεραν να σπουδάσουν και να γίνουν χρήσιμοι άνθρωποι στην κοινωνία μας.

Η διασκέδαση των παιδιών ήταν, τι άλλο; Το παιχνίδι!
Δεν είχαν βέβαια την τύχη σημερινών παιδιών που μπορούν να έχουν ό,τι παιχνίδι θέλουν. Τα παιδιά όμως πάντα βρίσκουν τρόπο να παίξουν και να διασκεδάσουν και είχαν σκαρφιστεί διάφορους τρόπους για να φτιάχνουν μόνα τους τα παιχνίδια τους. Τα αγόρια έφτιαχναν μπάλλες με πανιά δεμένα πολύ σφιχτά μεταξύ τους, κατασκεύαζαν σφεντόνες και έστηναν θηλιές για να πιάνουν κοτσύφια, τσίχλες και σπουργίτια. Τα κορίτσια έφτιαχναν κούκλες (κουτσούνες) με παλιά πανιά κι έβαζαν ξυλαράκια για χέρια και για πόδια. Αγόρια και κορίτσια έπαιζαν μαζί κι άλλα αυτοσχέδια παιχνίδια όπως κουτσό, κρυφτό, τυφλόμυγα, πεντόβολα κ.α.

Ηλεκτρικό ρεύμα στην παλιά Πέρσαινα δεν υπήρχε και για φωτισμό τη νύχτα, χρησιμοποιούσαν μικρές λάμπες πετρελαίου και το φως απ' το τζάκι. Το νερό το κουβαλούσαν οι γυναίκες στην πλάτη (ζαλιά) μέσα σε βαρέλια των είκοσι και τριάντα οκάδων, απ' τις πολλές πηγές που υπήρχαν την εποχή εκείνη στην Πέρσαινα. Επίσης στις πηγές, έπλεναν και τα ρούχα τους. Αργότερα φτιάχτηκε το υδραγωγείο στη Δέση κι έτσι έγινε πιο εύκολη η ζωή των κατοίκων αφού είχαν πια νερό όλα τα σπίτια.

Picture
Κουβαλώντας ζαλιά την βαρέλα..
Συγκοινωνία δεν υπήρχε και οι κάτοικοι για να πάνε στον Πύργο, έπρεπε να πάνε με τα πόδια στα γειτονικά χωριά (Δούκα, Μηλιές, Νεράϊδα, Μπεντένι) για να πάρουν το λεωφορείο.Τα παλιά χρόνια η Κοινότητα της Πέρσαινας ήταν φτωχή και χωρίς κρατική επιχορήγηση δεν υπήρχε η δυνατότητα εκτελέσεως πολλών κοινοφελών έργων. Έτσι τα κοινοτικά έργα γίνονταν μόνο με προσωπική εργασία. Το σύνθημα για τη συγκέντρωση αντρών και γυναικών το έδινε η καμπάνα με τον ειδικό χτύπο όταν επρόκειτο να εκτελεστεί οποιοδήποτε κοινοτικό έργο. Άλλοτε να καθαρίσουν ή να ανοίξουν δρόμους άλλοτε να ανοίξουν αυλάκια για πότισμα κ.ά.
Έτσι κυλούσε η ζωή των Περσαιναίων τότε, μέχρι που το 1965 έγινε ένας σεισμός ο οποίος δημιούργησε επικίνδυνες ρωγμές στα σπίτια και στο έδαφος. Μετά από διαβήματα της Κοινότητας στην τότε κυβέρνηση, στάλθηκαν τεχνικοί και διοικητικοί κρατικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αφού μελέτησαν το θέμα αποφάσισαν πως υπάρχει ανάγκη μεταφοράς του χωριού σε νέα ασφαλή θέση. Επιλέχτηκε απ' όλους η τοποθεσία Μποτίνι Περσαίνης συνολικού εμβαδού 168.490 τ.μ.
​
Το 1970 άρχισε να χτίζεται το καινούργιο χωριό η ΝΕΑ ΠΕΡΣΑΙΝΑ και το 1975 παραδόθηκαν τα νέα σπίτια στους Περσαιναίους. Έτσι αποκτήσαμε ένα άλλο χωριό, με καινούργια σπίτια, με ωραίους δρόμους με σχέδιο πόλεως, με ρεύμα, νερό, αποχέτευση, συγκοινωνία, και άλλες ανέσεις.

Η ψυχή μας όμως έμεινε εκεί κάτω. Στην παλιά Πέρσαινα. Αυτή είναι για μας τους παλιούς ο «δικός μας παράδεισος».

Αθανασία Δημητροπούλου


ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ
​     

Αγία Κυριακή, Αγία Τριάδα, Αντρώνι, Αρχαία Ολυμπία, Αρχαία Πίσα, Άσπρα Σπιτια, Αστρά, Αχλαδινή, Βασιλάκι, Δούκα, Ηράκλεια, Κακοτάρι, Κάμενας, 
Καυκωνιάς, Κλαδέος, Κοσκινάς, Κούμανι, Κρυόβρυση, Κρυονέρι, Λάλας, Λαμπεία, 
Λιναριά, Λούβρο, Μάγειρα, Μουριά, Νεμούτα, Νεράιδα, Ξηρόκαμπος, ​Ορεινή, Πελόπιο, Πεύκες, Πλάτανος, Πουρνάρι, Σμίλα, Στρέφι, Τσίπιανα, Φλόκα, Φολόη, Χελιδόνι
ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΣΤΑΛΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΠΕΡΣΑΙΝΑ

​​Ανάλογα με την έκταση , τα προϊόντα που παράγει ο τόπος και τις γενικές δραστηριότητες  των ανθρώπων  της , η Πέρσαινα ,ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1960 το δεύτερο χωριό στην Ηλεία σε οικονομική ανάπτυξη. Αυτό το έλεγε ένας δικός μας άνθρωπος ,ένας Περσαιναίος που τίμησε τον τόπο που γεννήθηκε και δεν ήταν άλλος από τον μακαριστό Χρήστο Ζαχ. Καλογερόπουλο, ο Χριστόδουλος όπως σε εμάς τους Περσαιναίους  ήταν πιο γνωστός, ο οποίος έφθασε σε ‘Υπατα αξιώματα της Ελληνικής Δικαιοσύνης.

Σε έκδοση δε ,υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, για τους πιο σημαντικούς ΄Ελληνες της χρονιάς του έτους 1976,η φωτογραφία και το βιογραφικό του σημείωμα κοσμούσαν τις σελίδες της, αναφέροντας το χωριό μας.

Τα λεγόμενα του Χριστόδουλου για το χωριό μας είχαν βάση ,γιατί  από την θέση που τότε κατείχε (Συμβούλιο Επικρατείας) ,εγνώριζε στοιχεία που το κατέτασσαν στην σειρά που προανέφερα.  Πράγματι , οι Περσαιναίοι τον καιρό εκείνο ,αλλά και μερικά χρόνια αργότερα , ήσαν πολύ εργατικοί και δημιουργικοί ,σε σημείο τέτοιο ώστε να αποκαλούνται από τους κατοίκους των γύρω χωριών και από κρατικούς Αξιωματούχους του Νομού μας (Νομάρχη-Δασάρχη) Σκούρκοι , δηλαδή οι δραστηριότητες και η εργατικότητά των επαρομοιάζοντο με τα μαύρα και μεγαλόσωμα έντομα τους Σκούρκους, που δεν κάθονται ούτε στιγμή στην διάρκεια της ημέρας.

Τα βιβλιάρια καταθέσεων στις Τράπεζες του Πύργου άνοιγαν το ένα μετά το άλλο και τα πρώτα αγορασμένα από Περσαιναίους  γεωργικά μηχανήματα (τρακτέρ) έκαναν την εμφάνισή τους ,αντικαθιστώντας έτσι τα « τρακτέρια» που ερχόντουσαν από την Αχλαδινή του Λάλα και κυρίως από την Ανδραβίδα  του Φανού.Ο νέος τρόπος καλλιέργειας με τα τρακτέρ αφορούσε τα χωράφια της Κάπελης ,που οι Περσαιναίοι από το έτος 1950 και μετά άρχισαν  σιγά-σιγά να «διώχνουν» από αυτήν τους παλαιούς ιδιοκτήτες της Μηλιώτες και Δουκαίους, ώστε σήμερα τα όρια του χωριού μας να είναι πέρα από τον Αϊ Γιώργη(Κάπελης)και μια ανάσα από την Γιάρμενα.

Έτσι, τα δεκατέσσερα τετραγωνικά  χιλιόμετρα εκτάσεως , που είχε η Πέρσαινα κατά την απογραφή του 1971, να έχουν υπέρ διπλασιασθεί και σήμερα  να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της περιοχής σε εδαφική περιφέρεια.

Στα παλιά χωράφια ,όπως είναι γνωστό , το όργωμά τους γινόταν με τον πανάρχαιο, τον παραδοσιακό τρόπο ,αυτόν του αλετριού με τα άλογα ή ότι ζευγάρι ζά είχε η κάθε οικογένεια .Σ’ εκείνον  τον τρόπο καλλιέργειας έβλεπες την μαστοριά ,την τέχνη ,την αγάπη και πάνω απ’ όλα τον σεβασμό που έτρεφαν οι Περσαιναίοι προς την γη ,που δίνει τα πάντα για την επιβίωση  όσων η ίδια εγέννησε. Ο ζευγάς ή ζευγολάτης ,όργωνε το χωράφι με το ξύλινο και αργότερα  το σιδερένιο αλέτρι  και πίσω του οι γυναίκες (συνήθως) με την αξίνα ή τον κασμά ,ίσιωναν τις αυλακιές σκεπάζοντας τον σπόρο και ομορφαίνοντας το όργωμα. Αναβόλα χέρσα δεν έβλεπες , όχθο απεριποίητο πουθενά ,ως και οι άγονες λάκες και ρεματιές είχαν την σωστή φροντίδα των συγχωριανών μας. Γιά τα περιβόλια τους δεν γίνεται λόγος ,αφού σ’ αυτά από τον Μάϊο μέχρι τον Οκτώβριο  αφιέρωναν αρκετό χρόνο πότε σκαλίζοντας και φυτεύοντας, πότε ποτίζοντας και τέλος ,στην εποχή τους ,έπαιρναν τους καρπούς των .

Οι δρόμοι προς τα χωράφια είχαν και αυτοί την «χάρη» τους ,παρά τις διάφορες εδαφικές ανωμαλίες ήσαν ευκολοδιάβατοι . Αυτό είχε επιτευχθεί με δύο τρόπους . Ο πρώτος τρόπος ήταν η προσωπική εργασία  , όπως  έλεγαν   τον θεσμό αυτόν ,δηλαδή  κάθε άνδρας του χωριού έπρεπε μέσα  σ’ ένα χρόνο να προσφέρη  εργασία σε κοινωφελή  έργα  της κοινότητος ,μερικά μεροκάματα , δέκα  έξι και μετέπειτα δώδεκα, εάν θυμάμαι καλά. Οι εργασίες  αυτές εγίνοντο πάντοτε Κυριακές , όπου μετά την Λειτουργία κτυπούσε η μεγάλη καμπάνα ,καλώντας τους χωριανούς στην προσωπική εργασία τους . Με αξίνες ,κασμάδες, τσεκούρες, φτυάρια, κασιάρες και ό, τι άλλο εργαλείο ήταν χρήσιμο, ξεκινούσαν για το μέρος του δρόμου που έπρεπε να επισκευαστή . Ο δεύτερος τρόπος και ουσιαστικός ήταν το ατομικό ενδιαφέρον του κάθε Περσαιναίου για τον δρόμο που οδηγούσε στα χωράφια του , που τον έφτιαχναν πολλές φορές μόνοι τους. Έτσι οι ίδιοι και τα ζωντανά τους περνούσαν από τους δρόμους με σιγουριά ,με ασφάλεια.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί τους Περσαιναίους ,τα χρόνια εκείνα ,τους αποκαλούσαν Σκούρκους. Δεν είχαν ησυχία πουθενά ,πότε στα χωράφια , πότε στις πεύκες , στ’ αμπέλια , στα καμίνια, αλλά και στην Αμαλιάδα για τις δουλειές της σταφίδας.

Όμως τα χρόνια περνούν και η ζωή κυλά γρήγορα, σαν το νεράκι της παλαιάς βρύσης στου Κροσπήλιου στο παλαιό χωριό, εκεί που άλλοτε ήταν η μεγάλη Αριά ,που παίρνει τον κατήφορο και βιάζεται να φτάση γρήγορα στον προορισμό του ,που δεν είναι άλλος από την θάλασσα στο Κατάκολο. έτσι και οι γενιές εκείνες των Περσαιναίων ,των δουλευταράδων Περσαιναίων ,που η γή ετρόμαζε όταν στα χέρια τους έπιαναν τον κασμά ή την αξίνα, έφυγαν από την ζωή ,έκλεισε ο κύκλος τους ,αφήνοντας δε ,όπως σήμερα φαίνεται, μεγάλο κενό στον τόπο μας.

Πέρα από την συγγενική αγάπη και την απουσία από τις οικογένειές τους , είναι φανερό ότι λείπουν από τα χωράφια, τα περιβόλια, τις ελιές και από τους δρόμους . τους δρόμους που εκείνοι περιδιάβαιναν. Στα χρόνια τους δεν έβλεπες κλάρες και βάτα στους δρόμους , έτοιμα να σου βγάλουν τα μάτια περνώντας.

Ο δρόμος προς το παλαιό χωριό ,έγινε στις αρχές του έτους 1950, με κασμάδες και αξίνες , δηλαδή με πολύ κόπο και ιδρώτα. Λίγα χρόνια μετά ήλθε η μπο(υ)λτόζα και τον διαπλάτωσε, από τότε μέχρι σήμερα παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος ή σε μερικά σημεία έγινε «χειρότερος». Τούτος ο δρόμος είναι η ζωή του χωριού , είναι ο πλούτος μας, αφού αυτός οδηγεί σε μεγάλο μέρος των κτημάτων μας. Έχει αφεθεί στο έλεος του χρόνου και ιδιαίτερα της βροχής , κανένας δεν «φιλοτιμείται» με μια κασιάρα, μ’ ένα βατοκόπι να κόψη τα βάτα στην Μεγάλη Βρύση.

Εκεί στον πλάτανο ,που βγαίνει κατά τον Φεβρουάριο το γάργαρο και κρυσταλλένιο νερό ,δεν είναι , νομίζω , πολύ δύσκολο να γίνη μια μικρή μάντρα ή κάτι άλλο, που οι πέτρες εκεί γύρω αφθονούν και ο χώρος  να γίνη όμορφος και η ιστορικότητά του να αναδειχθή; Το έχω ξαναγράψει στην εφημερίδα μας, θα το θυμίσω πάλι, ότι γύρω από αυτόν τον πλάτανο και τον άλλο τον πολύ μεγαλύτερο , κάπου 25 μέτρα ύψος, όπου γύρω του έβγαινε άμπουλας το νερό που ήταν στην άκρη του χωραφιού του Στασινάκου και ο μπάρμπα Νίκος ο μακαρίτης του έβαλε φωτιά για να κάψη τα Σερσέγκια που είχαν φωλιά στην κουφάλα του, έγινε στα τέλη του Μαϊου του 1821  η  μεγάλη μάχη μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων του Λάλα, όπως γράφει ο ιστορικός Δ. Κόκκινος από τον Πύργο (Ιστορία Ελληνικής Επαναστάσεως- βραβείον Ακαδημίας Αθηνών). Νομίζω μια πινακίδα , με αναφορά στο ιστορικό εκείνο γεγονός , επιβάλλεται να γίνη και πρίν οι τοπικές Αρχές του Νομού μας τιμούν τους νεκρούς στο Πούσι κάθε Ιούνιο, θα πρέπει πρώτα να τιμήσουν τους νεκρούς της Μεγάλης Βρύσης.

Δεν είναι μόνο οι πολλές κλάρες και τα βάτα στην Μεγάλη Βρύση , είναι και στον δρόμο από την Δέση προς την επάνω Ρούγα και στού Γκουρμάδη , όπου εκεί οι βατώνες και αγράμπελες θέριεψαν  και σε λίγο καιρό δεν θα περνά ούτε φίδι. Σε πολλές μεριές τα νερά τρέχουν μέσα στους δρόμους  και το τσιμέντο που έχει πέσει θα ξεφτίση ,επομένως έγινε άδικος κόπος. Είμαι βέβαιος ότι οι μεγάλοι , στην ηλικία, συγχωριανοί μας, εάν μπορούσαν, θα είχαν με τα χέρια τους φτιάξει τους χαλασμένους δρόμους, δεν θα άντεχαν να τους βλέπουν στην κατάσταση που είναι σήμερα.

Το παρόν και το μέλλον μιας χώρας, μιας κοινωνίας είναι οι νέοι της άνθρωποι. Το ίδιο ισχύει για την μικρή και όμορφη κοινωνία του χωριού μας . Σ’ αυτήν στηρίζεται το σήμερα και το αύριο της Πέρσαινας. Εάν αυτοί οι νέοι οραματίζονται, σχεδιάζουν, προγραμματίζουν και ενεργούν όπως πρέπει όλα θα πάνε καλά.

Δεν γνωρίζω πως γίνονται σήμερα τα Δημοτικά πράγματα στον τόπο μας .Νομίζω όμως πως κάποιοι εκλέγονται από το χωριό μας, αυτοί πρέπει να υποδείξουν και να πιέσουν τον Δήμαρχο το Δασαρχείο, τον Νομάρχη και όπου αλλού είναι δυνατόν για να γίνουν οι δρόμοι του χωριού. Φέρτε μια μπολτόζα και φτιάξτε τους δρόμους εκείνους που εσείς καθημερινά περνάτε με τις οικογένειές σας και τα μηχανήματά σας, που με πολύ κόπο και ιδρώτα αποκτήσατε ,συντηρείστε τους ώστε να μην κινδυνεύετε περνώντας τους.

Θυμηθείτε τους παππούδες, τους πατέρες μας και το ενδιαφέρον  τους για το χωριό μας . Οι χαρακτηρισμοί για τους ανθρώπους, θετικοί ή αρνητικοί , δεν δίνονται τυχαία, οι πράξεις και τα γεγονότα τους αποδίδουν.


Ο Σεπτέμβρης έφθανε στο τέλος του, ο  τρύγος μόλις είχε τελειώσει και το κρύο άρχισε να γίνεται αισθητό και έντονο. Τα φύλλα στα δένδρα άρχιζαν να κιτρινίζουν, τα χελιδόνια και τα’ αηδόνια έφευγαν για τις θερμές   χώρες και από τα βόρεια μέρη έτοιμα να έλθουν  στον τόπο μας τα χειμωνιάτικα πουλιά, οι φάσσες πρώτα και μετά τα κοτσύφια ,οι τσίχλες οι μπεκάτσες και άλλα πολλά.

Οι λίγες βροχές που είχαν πέσει, εδρόσιζαν κάπως την διψασμένη γή  από τις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού και τα πρώτα χορταράκια έκαναν την εμφάνισίν τους μαζί με τα κυκλάμινα και τα μανιτάρια. Μέσα σ’ αυτήν την αλλαγή του καιρού οι Περσαιναίοι ψάχνουν στις χαμοκέλες και στα κατώγια τα σύνεργά τους ,τ’ αλέτρι ,τις λαιμαργιές, τα παλαντζόνια, τις αξίνες και τους κασμάδες. Η ώρα της σποράς έφθανε. Η σεμπριά από καιρό είχε συμφωνηθεί και το ζευγάρι έτοιμο να μπεί στους κήπους πρώτα για να σπείρουν τα γρασίδια, που θα γίνουν το βόσκημα των μαρτινιών στις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.

Μερικές βροχές ακόμη, για να ποτισθή καλά η γή  και αρχές Νοεμβρίου τ’ αλέτρι έσκιζε το χώμα των χωραφιών μας . Δεν υπήρχε περιοχή του χωριού που εκείνες τις ημέρες να μην άκουγες τον ζευγολάτη να φωνάζη τα ζά του πότε με λόγια γλυκά, πότε με βλαστήμιες και άλλα κοσμητικά επίθετα, όταν αυτά δεν ήθελαν να ανέβουν σε πλαγερά χωράφια για να τα οργώσουν. Συνηθισμένα πράγματα στους περσαιναίικους τόπους.

Όταν η μέρα είχε «πάρει» για τα καλά , άνθρωποι και ζά έφθαναν στο χωράφι με τον σπόρο, τα λιπάσματα και τα’ άλλα σύνεργα, αρχίζοντας την δουλειά. Πρώτα άνοιγαν τις σποριές, που ήταν αυλακιές από την μια άκρη του χωραφιού μέχρι την άλλη, τρία με τέσσερα μέτρα απόσταση η κάθε μια, ως οδηγό τους , για να ξέρουν που έχουν ρίξει σπόρο και λίπασμα.

Σπόρος σταριού πανάρχαιος «ελληνικός» έπεφτε στο όργωμα, που ποιός ξέρει πότε η Μητέρα Γή εδημιούργησε και η Ελληνίδα Θεά Δήμητρα εχάρισε πρώτα στον Τριπτόλεμο, τον γιό του βασιλιά της Ελευσίνος Κελεού και αυτός με την σειρά του τόδωσε στους Έλληνες για να γίνη η βασική τροφή τους. Ασπροσίτι και μαυραγάνι το όνομά τους. Τα έλεγαν έτσι γιατί ο καρπός του πρώτου ήταν «άσπρος» και το άγανο του δευτέρου μαύρο .Αυτά τα δύο είδη σταριού φύτρωναν για χιλιάδες χρόνια στην ελληνική γή, όπως έχουν βρεθεί σε αρχαιολογικές ανασκαφές.

Οι καιροί αλλάζουν και οι άνθρωποι καταφέρνουν απίστευτα πράγματα μέσα από τις επιστήμες, που τα βλέπομε γύρω μας. Έτσι στην δεκαετία του έτους 1940, ενώ στην Ευρώπη μαίνεται ο φονικώτερος πόλεμος στην ανθρώπινη ιστορία , στην Αμερική (ΗΠΑ) γίνονται πειράματα φυτικών διασταυρώσεων και εμφανίζονται εκεί καινούργιοι σπόροι σταριού(από τότε άρχισαν οι μεταλλάξεις και όχι πρόσφατα).Δύο από αυτούς τους σπόρους έφθασαν στην Ελλάδα ,μέσω Ιταλίας, αρχές τις δεκαετίας του 1950, η κοντέρνα και η κονταρόζα.Τα νέα είδη σταριού, που δειλά-δειλά πέφτουν στα περσαιναίικα χωράφια, εκτοπίζουν τα παλαιά γιατί είναι πιο αποδοτικώτερα, στην νοστιμιά όμως του ψωμιού, που γίνεται από τ’ αλεύρι τους, η διαφορά με το παλαιό ψωμί είναι μεγάλη .

Η σπορά κρατούσε τρείς με τέσσερις περίπου εβδομάδες, εφόσον το επέτρεπε ο καιρός, γιατί εκείνα τα χρόνια τα πρίν το 1965, οι βροχές έπεφταν ασταμάτητα και οι γεωργοί της περιοχής μας με δυσκολία έκαναν τις δουλειές τους. Ο χειμώνας έφερνε κρύα, πάγους, χιόνια και όταν έπεφταν με μέτρο όλα τούτα ήσαν ευνοϊκά για τα σπαρτά .Στην σειρά των εποχών ακολουθεί η Άνοιξη με τον αλλοπρόσαλλο καιρό της , πότε κρύο, πότε ζέστη , πότε δυνατές βροχές, πότε χαλάζι και τα σπαρτά μέσα σ’ αυτό το καιρικό ανακάτωμα μεγαλώνουν για να ολοκληρώσουν , στην ώρα τους, τον κύκλο της ζωής τους. Οι μέρες όλο και μεγαλώνουν, το θερινό ηλιοστάσιο ,στις  είκοσι-δύο Ιουνίου, γιορτή της φύσεως στον αρχαίο κόσμο, έφερνε μαζί του την ζέστη.

Στις φωλιές των πουλιών τα μικρά έτοιμα για το πρώτο τους φτερούγισμα . Τα μούρα και τα κεράσια, γινωμένα πλέον, γεμίζουν τα τράστα και τα κοφίνια και στα χωράφια τα στάχυα γέρνουν , σημάδι ότι η ώρα του θερισμού έφθασε.

Θέρος, τρύγος, πόλεμος λέει η ελληνική παροιμία, που σημαίνει ότι όλοι μαζί αντιμετωπίζουν τις τρείς αυτές καταστάσεις. Εκείνα τα χρόνια  πολλές δουλειές εγινόντουσαν με αλληλοβοήθεια, τις λεγόμενες δανεικαριές. Έτσι   και στον θερισμό ο ένας βοηθούσε τον άλλον και ένα πρωινό, προς το τέλος Ιουνίου, περσαιναίοι και περσαινιώτισσες έφθαναν στα χωράφια με τα κοφτερά δρεπάνια στο χέρι έτοιμοι για τον θερισμό του σταριού.

Μια ,δυό και τρείς δρεπανιές και η χεριά έτοιμη, αφημένη πάνω στις καλαμιές που απομένουν από το μισό σχεδόν κόψιμο του σταριού. Πίσω από τους θεριστές ο νοικοκύρης , με άλλους δυό, μαζεύουν τις χεριές όπου έξι με επτά μαζί φτιάχνουν ένα χερόβολο. Είκοσι πέντε χερόβολα κάνουν ένα δεμάτι και ανάλογα με την ποσότητα των δεματιών και εφόσον ήταν γεμάτα καρπό έδειχναν εξ’ αρχής την καλή σοδειά του χωραφιού.

Με τραγούδια, αστεία και πειράγματα, μεταξύ των  θεριστών, ο θερισμός συνεχιζόταν όλη την ημέρα εκτός από κανά δυό ώρες το γιόμα για φαγητό και μια ανάσα για λίγη ξεκούραση. Περίφημοι θεριστές την εποχή του 1960 ήταν ο Βάσος Σίνος και ο Νίκος του Παναή (Δημητρόπουλος). Κανένας δεν μπορούσε να παραβγή μαζί τους, τα χέρια τους , σαν μηχανές «γεννοβολούσαν» χεριές την μια μετά την άλλη σε ελάχιστο χρόνο.

Ο ήλιος σιγά-σιγά έγερνε, το δειλινό ήταν κοντά , το χωράφι «ξαλάφρωνε» από το βάρος του σταριού και στην τελευταία δρεπανιά η ευχή στο στόμα όλων……..και του χρόνου νοικοκυραίοι να είμαστε καλά να ξαναθερίσουμε. Ο θερισμός σ’ εκείνο το χωράφι τελείωσε, σειρά τώρα έχουν τα ζά όπου στην ράχη τους θα κουβαλούσαν τα δεμάτια στ’ αλώνια για τα’ αλώνισμα.

Τα αλώνια του χωριού ήσαν φτιαγμένα σε διάφορες περιοχές του. Στην Δέση ήταν των Δρακαίων, του θείου μου του Αγγελάκη, του Σπηλιογιώργη, των Πετρακαίων και λίγο πιο κάτω του παπα- Μήτσου και των Παπαδαίων στου Αρακόντη. Στου Ράπη ήταν τ’ αλώνι του πατέρα μου, του Δημητράκη (Μητρώνη) και απέναντι στου Βαρθανάση των Τσουμπαίων και λίγο πιο πέρα του Πάνου Στροφύλλα και του Κουτσοπαναγιώτη. Στο νεράκι, απέναντι από τα’ Αργυραίικα, ήταν τα’ αλώνι του Χαλικιά και στου Βαστακολέγα των Κουτσαίων με του Ρότσα (Γκουβέρου). Στην Κιάφα του θείου μου του Αγγελή του Χρόνη και στο Δέντρο κανά δυό που δεν θυμάμαι σε ποιους ανήκαν.

Στου Γκουγκούνη εδέσποζαν τα αλώνια των Βαβυλαίων και απέναντι του Νίκου του παπά (Καλογερόπουλου). Στου Σέρι του Στασινάκου-Μητρώνη, στα σκαλιά του γέρο-Βασίλη Αποστολόπουλου (Τσαβαλάς), στου Τσουμαϊλη του Θανάση Καπετάνιου, στην Αγ.Παρασκευή του Νικόλα Καπετάνιου και στα Σουρπέλια του Πάνου Σούτη με του Διονύση Γκουβέρου. Αλώνι είχε στου Τριθώρι και ο Βασίλης Αργυρόπουλος (τ’ Αργύρη) και στα Διακόπια ο Στασινάκος με τον Κωστάκη του Σπήλιου.

Τα πιο πολλά αλώνια ήσαν στον Αϊ Δημήτρη-Αρανικολάκη που δεν θυμάμαι σε ποιους ανήκαν (θυμάμαι μόνο του Λάμπη, Παναγιώτη (Μικέλη) του Πάνου της Ρούσας και του Κοντώση). Ίσως να υπήρχαν κι’ άλλα αλώνια που δεν θυμάμαι τώρα ή δεν τα πρόλαβα στις μέρες μου.

Στο κέντρο του αλωνιού υπήρχε ένας στύλος από ξύλο δένδρου, δυόμισυ περίπου μέτρα ύψος , το στριγερό όπως το έλεγαν. Από το στριγερό και κυκλικά απλωνόταν τα δεμάτια του σταριού με τα στάχυα προς τον Ουρανό. ΄Αλογα το χωριό μας είχε πολλά, όμορφα και δυνατά. Τρία από αυτά (συνήθως), με καινούργια πέταλα στα πόδια τους, έμπαιναν στ’ αλώνι δεμένα απ’ τον λαιμό με μια τριχιά που να φθάνη κυκλικά στ’ αλώνι ,από το στριγερό, άρχιζαν το πιλάλημα πατώντας το στάρι μέχρι που να βγή ο καρπός απ’ τα χερόβολα, απ’ το λουβί τους. Επτά με οκτώ ώρες κρατούσε το αλώνισμα .Μετά, στο τέλος , αφού ο καρπός είχε βγεί  τα άλογα καταϊδρωμένα απολάμβαναν τον καρπό της βρώμης στον τορβά τους και οι άνθρωποι τον κόκκορα με χυλοπίττες της νοικοκυράς .

Άχυρα και καρπός, μαζεμένα σαν «βουνό» γύρω από το στριγερό, περιμένουν τον χωρισμό τους που γίνεται με τα δικριάνια στο πρώτο φύσημα του αέρα. Καμμιά δεκαριά ημέρες βαστούσε το λίχνισμα και μετά ο καρπός καθαρός έμπαινε με το κάρτο στα σακκιά και από εκεί στο χωριό για το κασσόνι του σπιτιού.

Έτσι γινόταν η σπορά, ο θερισμός και τα’ αλώνισμα εκείνα τα χρόνια (μέχρι το 1960). Μετά ήλθαν οι μηχανές που κατάργησαν τα δρεπάνια και τ’ άλογα. Ελπίζω να μην σας κούρασα, αλλά νομίζω ότι κάνει καλό κάπου – κάπου οι μεγάλοι σε ηλικία να θυμώμαστε τα παλιά μας « βάσανα» αλλά και να μαθαίνουν οι νεώτεροι.

                                                                                                                                                                           Λάκης Α. Αργυρόπουλος
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ

​Τ
ο χωριό μας η Νέα Πέρσαινα είναι απ' τα λίγα χωριά στην Ελλάδα που, αναλόγως με τους 350 μόνο κατοίκους του, έχει 70 παιδιά. Από αυτά τα 25 περίπου σπουδάζουν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού.
Αισθανόμαστε ιδιαίτερα την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τις δύο καταπληκτικές εκπαιδευτικούς τις κυρίες 
Κωνσταντίνα Δημούδη και Ελένη Ευαγγελοπούλου οι οποίες είναι απ' τις καλύτερες δασκάλες που έχουν περάσει από το σχολείο.  Οι δύο δασκάλες μας που είναι πάντα «κοντά» στα παιδιά, απολαμβάνουν μια ιδιαίτερη αποδοχή από αυτά αλλά και από τους γονείς. Χάρη στην καταπληκτική δουλειά που κάνουν μέσα κι έξω απ' το σχολείο, έχουν καταφέρει να μεταδώσουν στα παιδιά μας ένα κλίμα αγάπης και συνεργασίας το οποίο το βλέπουμε να αποδίδει καρπούς καθημερινά. 
Picture
Τα αποτελέσματα τα παρατηρούμε κάθε φορά όχι μόνο στην απόδοση των μαθητών και μαθητριών αλλά και στις διάφορες εκδηλώσεις που με αγάπη και τις περισσότερες φορές αφιλοκερδώς διοργανώνουν, μιάς και αρκετές φορές είναι εκτός ωραρίου εργασίας τους. Νά 'ναι πάντα καλά και ευχόμαστε να συνεχίσουν την προσπάθεια γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι σπάνιο να βρίσκεις δάσκαλο που να αγαπάει τη δουλειά του και να έχει συνειδητοποιήσει ότι κάνει λειτούργημα και όχι ένα απλό επάγγελμα.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος του χωριού μας, με την ιδιαίτερη ευαισθησία που έχει δείξει επανειλημμένως στο παρελθόν, θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εκάστοτε εκπαιδευτικών αλλά και των μικρών μαθητών και μαθητριών του δημοτικού σχολείου της Πέρσαινας. ​

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ THΣ ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ!!!
​

by Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας on Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2010 

Με ένα χαμόγελο και ένα αληθινό ευχαριστώ στα παιδικά τους χείλη, οι 34 μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού και του νηπιαγωγείου της Πέρσαινας Ηλείας υποδέχθηκαν τα μέλη του Ομίλου Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας», τα οποία προσέφεραν παιχνίδια για τη δημιουργία δανειστικής παιχνιδοθήκης.

Η αυλή και οι αίθουσες του δημοτικού σχολείου Πέρσαινας γέμισαν με τις χαρούμενες φωνές των παιδιών τα οποία δεν χόρταιναν να βλέπουν και να παίζουν με τα παιχνίδια που απλόχερα τους πρόσφεραν άλλα παιδιά της Ηλείας αλλά και καταστήματα από τον Πύργο Ηλείας.

Μαζί με τα παιχνίδια δόθηκαν δώρο στα παιδιά σχολικές τσάντες polo τις οποίες προσέφερε η εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ της Μαρί Κυριακού «Με αγάπη», καθώς και σχολικά τετράδια, μπλοκ ιχνογραφίας, μπογιές, μολύβια, στυλό, ξύστρες και γομολάστιχες, τις οποίες προσέφερε ο Όμιλος Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπίας.

Στόχος του Ομίλου, όπως είπε η πρόεδρός του κα Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη είναι μέσα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, τα παιδιά να νιώσουν το συναίσθημα της αλληλεγγύης και της προσφοράς και να δώσουν ένα από τα αγαπημένα τους παιχνίδια, που πλέον, ίσως, δεν χρησιμοποιούν, σε άλλα παιδιά που τα έχουν ανάγκη.

Στο κάλεσμα του Ομίλου Ήλιδας – Ολυμπίας ανταποκρίθηκαν πολλά παιδιά της Ηλείας τα οποία προσέφεραν παιχνίδια τους για να παίξουν με αυτά κάποια από τα παιδιά του πυρόπληκτου και δυσπρόσιτου δημοτικού και νηπιαγωγείου της Πέρσαινας.

Τόσο η διευθύντρια του Δημοτικού σχολείου της Πέρσαινας κα Κωνσταντίνα Δημούδη, όσο και ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος κ. Χριστόπουλος, αλλά και οι γονείς των παιδιών ευχαρίστησαν τα μέλη του ΔΣ του Ομίλου Πολιτεία Ήλιδας – Ολυμπία, αλλά και τον Βουλευτή και πρώην υφυπουργό Γιώργο Κοντογιάννη ο οποίος ως μέλος του Ομίλου είχε εργασθεί για τη συλλογή των παιχνιδιών και παρευρίσκετο στον αγιασμό και στην εκδήλωση.

Η πρωτοβουλία του Ομίλου Ήλιδας – Ολυμπίας θα επαναληφθεί αφού παιδιά από όλη την Ηλεία, αλλά και καταστήματα με παιχνίδια συνεχίζουν να προσφέρουν για να ενισχύσουν την ιδέα για τη δημιουργία δανειστικών παιχνιδοθηκών, κατά τα πρότυπα των δανειστικών βιβλιοθηκών, ώστε μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης παιδιά που δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς παιχνιδιών να έχουν την ευκαιρία να γευθούν τη χαρά που γεύονται και άλλα συνομήλικά τους παιδιά, και να μεγαλώνουν ισορροπημένα λαμβάνοντας όχι μόνο γνώσεις αλλά και τη χαρά του παιχνιδιού.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Περσαιναίων Ηλείας ευχαριστεί θερμότατα την κα Κοντογιάννη και τον όμιλο Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας καθώς και την κα Μαρί Κυριακού και την εκπομπή της στον ΑΝΤ1 «Με αγάπη» για την προσφορά τους στα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Πέρσαινας.

Τέτοιες πράξεις γεναιοδωρίας, αγάπης προς τα παιδιά γενικότερα, δείχνουν περίσευμα ειαισθησίας και ανθρωπιάς, κάτι που οφείλουμε να μιμηθούμε όλοι, συμμετέχοντας τουλάχιστον, στην αξιέπαινη αυτή προσπάθεια του Ομίλου Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας.

Ας δώσουμε όλοι οι γονείς το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας και ας τα πάρουμε από το χέρι να πάμε μαζί τους τα παιχνίδια με τα οποία δεν παίζουν πια, στον Όμιλο Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπία...

Η χαρά των παιδιών σήμερα στην ΠΕΡΣΑΙΝΑ είναι βάλσαμο στην ψυχή και ακτίνα ελπίδας και αισιοδοξίας!!!

Η Πέρσαινα ήταν η αρχή! Στόχος του Ομίλου Πολιτεία Ήλιδας-Ολυμπίας είναι να γεμίσουν παιχνιδοθήκες, κατ'αρχήν, όλα τα πυρόπληκτα χωριά του Νομού Ηλείας! Γι'αυτό μην πετάτε τα παιχνίδια των παιδιών σας, μην τα αφήνετε στο πατάρι και στην αποθήκη! Κοιτάξτε τα χαμόγελα των παιδιών της Πέρσαινας και πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στο σύλλογο. Κάθε Τετάρτη απόγευμα 6-8.

Γραφεία του Ομίλου Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπία, στον Πύργο: 28ης Οκτωβρίου 11 (γ΄ όροφος)
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Σοφία Χίντζιου Κοντογιάννη (πρόεδρος του Ομίλου): 6974455288
Άννα Παπαϊωάννου Γεωργακοπούλου (ταμίας του Ομίλου): 6947277814
Picture
H Πρόεδρος του Ομίλου κα Κοντογιάννη Σοφία
Picture
Πατήστε πάνω στην εικόνα επάνω, για να δείτε την εκπομπή του ΑΝΤ1, «ΜΕ ΑΓΑΠΗ» της Μαρής Κυριακού, με την υποδοχή στην Πέρσαινα των μελών του Ομίλου Ηλείων για τον Πολιτισμό και την Ανάπτυξη «Πολιτεία Ήλιδας Ολυμπίας», τα οποία προσέφεραν στα παιδιά μας παιχνίδια για τη δημιουργία δανειστικής παιχνιδοθήκης.
O ιστότοπος www.persaina.gr αποτελεί Πνευματική Ιδιοκτησία του Δημιουργού-Διαχειριστή του. Οι φωτογραφίες και τα άρθρα προστατεύονται από το νόμο 2121/1993 περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Παρακαλούμε σε περίπτωση αναδημοσίευσης φωτογραφιών ή κειμένου εκ του συνόλου του ιστοτόπου ή μέρους αυτού, αναζητήστε την άδεια του Διαχειριστή και αναφερθείτε στην Πηγή της προέλευσης. ​
Φωτογραφικό Υλικό: Τάσος Παπαμιχαλόπουλος (info@tassosphotography.gr)
Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ
    • ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
    • Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ
  • ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
    • ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΕΣ
    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
    • ΕΓΚΑΙΝΙΑ
    • ΕΚΔΡΟΜΕΣ
  • Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ
    • ΑΠΟΨΕΙΣ
    • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
    • Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΠΕΡΣΑΙΝΑ"
    • ΠΕΡΙ ΠΕΡΣΑΙΝΑΣ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ