
Στην τελετή παράδοσης παρέστησαν επίσης ο Έλληνας πρέσβης στο Βερολίνο Δημήτριος Ράλλης, ο επίσκοπος Αριαντζού κ. Βαρθολομαίος Κεσσίδης, η γενική πρόξενος Αμβούργου Αικατερίνη Δημάκη, άλλοι εκπρόσωποι της ελληνικής πολιτείας και της κατασκευάστριας εταιρίας.
Διαβάστε το ιστορικό για το υποβρύχιο Παπανικολής
Το 2000 η Ελλάδα με Υπουργό Άμυνας τον Άκη Τσοζατζόπουλο παραγγέλνει τέσσερα υποβρύχια τύπου 214 από τη γερμανική εταιρεία HDW, θυγατρικής της ThyssenKrupp Technologies. Η συνολική αξία των υποβρυχίων είναι περίπου 1,7 δισεκατομμύρια Ευρώ από τα οποία η Ελλάδα κατέβαλε (από το 2000) προκαταβολικά το 80% του συνολικού ποσού, δηλαδή περίπου 1,4 δισεκατομμύρια Ευρώ. Σύμφωνα με τη σύμβαση που είχε υπογραφεί το πρώτο εκ των τεσσάρων υποβρυχίων θα κατασκευαζόταν στο Κίελο στη Γερμανία και τα υπόλοιπα τρία υποβρύχια στα υπερχρεωμένα ναυπηγεία Σκαραμαγκά ιδιοκτησίας της ΕΤΒΑ. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά εξαγοράζονται από την γερμανική εταιρεία HDW.
Το υποβρύχιο τύπου 214 είναι μοναδικό στον κόσμο διότι είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα νέας τεχνολογίας: σύστημα Πρόωσης Ανεξάρτητης του Αέρα (ΑΙΡ). Το υποβρύχιο διαθέτει μεγάλη δεξαμενή υγρού οξυγόνου και ειδικές μεγάλες φιάλες υδρογόνου στα πλάγια του. Το υδρογόνο με το οξυγόνο ενώνεται και παράγεται ενέργεια. Με την συγκεκριμένη τεχνολογία το υποβρύχιο μπορεί να παραμείνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας πολές ώρες περισσότερο απ΄ότι ένα συμβατικό υποβρύχιο που χρειάζεται να αναδυθεί για να πάρει αέρα και να κάψει το ντίζελ. Ένα άλλο βασικό προτέρημα είναι ότι δεν μπορεί να εντοπιστεί από θερμική ενέργεια όπως τα πυρηνικά υποβρύχια.
Πρώτη παραλαβή
Το πρώτο υποβρύχιο αυτού του νέου είδους υποβρυχίων στον κόσμο το παραλαμβάνει λοιπόν η Ελλάδα το 2004. Η επίσημη παραλαβή του «Παπανικολή», του πρώτου από τα τέσσερα υποβρύχια της σύμβασης, γίνεται στο Κίελο και συνοδεύεται από μία επίσημη τελετή με στρατιωτική μπάντα, παρουσία στρατιωτικών αλλά και ορθόδοξων Ελλήνων ιερέων που έσπευσαν να πραγματοποιήσουν τον καθιερωμένο αγιασμό, όπως ορίζει το τυπικό του Ναυτικού.
Ένα χρόνο αργότερα, όμως, διαπιστώνεται ότι το υποβρύχιο «Παπανικολής» δεν είναι αντάξιο του ονόματος που φέρει αφού αντιμετωπίζει πολλά και μεγάλα προβλήματα. Ο υποναύαρχος Μανώλης Συμεωνάκης, αξιωματικός με μεγάλη εμπειρία στα υποβρύχια, είναι ο πρώτος που εντοπίζει πρόβλημα κα έχει να κάνει με την ανάδυση του «Παπανικολής». Μέχρι τότε το «Παπανικολής» έπλεε στα ήσυχα νερά του Κιέλου. Όταν όμως αργότερα αποφασίστηκε να βγει σε ανοιχτή θάλασσα τότε το υποβρύχιο συνάντησε μεγάλο πρόβλημα με την κλίση του στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η γερμανική εταιρεία παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα κλίσης στο υποβρύχιο και διαβεβαιώνει ότι θα το διορθώσει. Ωστόσο, ακόμα και μετά τις «επιδιορθώσεις», το υποβρύχιο εμφανίζει και πάλι μεγάλη κλίση η οποία φτάνει τις 45 με 52 μοίρες. Το πρόβλημα ευστάθειας του υποβρυχίου οφείλεται στην λάθος αρμάτωση τού. Έτσι οι Γερμανοί αποφάσισαν να μεταφέρουν πάνω από 20 τόνος βάρος, από τα ψηλότερα σημεία του υποβρυχίου στα χαμηλότερα, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση.
Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό εντοπίζει επιπλέον άλλα 5 τουλάχιστον σοβαρά προβλήματα σε βασικά σημεία του «Παπανικολή» όπως στη συμπεριφορά του στην επιφάνεια της θάλασσας και σε κυματισμό, πρόβλημα επίσης στο πρωτοποριακό σύστημά του κ.α..
Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά από χρονοβόρες συνομιλίες και αποφάσεις ο «Παπανικολής» επιδιορθώνεται. Τόσο η μεγάλη οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ελλάδα όσο και ο κίνδυνος πτώχευσης είναι οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν Ελλάδα και Γερμανία σε άλλες συμφωνίες και στην προχθεσινή παραλαβή του υποβρυχίου.
Η Ελλάδα παρ΄ότι πλήρωσε από το 2000 το 80% της συνολικής αξίας των υποβρυχίων ως προκαταβολή, μόλις φέτος παρέλαβε το πρώτο υποβρύχιο.
Πηγή: www.provoles.de