
Παράλληλα, μίλησε για τη σπουδαιότητα αυτής της πράξης και μεταξύ άλλων τόνισε την αναγκαιότητα να τιμάμε και να διαιωνίζουμε την μνήμη των πρωτοπόρων μεταναστών, όπως του Τατάνη.
Η πρόεδρος της κοινότητας Κατερίνα Ζούζια καλωσόρισε το επιτελείο του «Εθνικού Κήρυκα» και τον Πανηλειακό Σύλλογο και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την πρωτοβουλία να τιμήσουν τον Πέτρο Τατάνη.
Ο πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου, Σωτήρης Κωνσταντακόπουλος, ο οποίος ανέλαβε και τον συντονισμό της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στην κοινή πρωτοβουλία και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «τιμούμε έναν πρωτοπόρο, έναν ακραιφνή πατριώτη, έναν αγωνιστή, τον ιδρυτή και πρώτο εκδότη του ‘Εθνικού Κήρυκα’».
Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ηλείοι της Αμερικής σήμερα βιώνουν ανάμικτα συναισθήματα, συγκίνησης, θαυμασμού για το έργο του Τατάνη και συνάμα ικανοποίησης για την εκπλήρωση του χρέους τους.
«Ο ‘Εθνικός Κήρυκας’, που ιδρύθηκε από τον Αμαλιαδίτη Πέτρο Τατάνη υπήρξε επί δεκαετίες και συνεχίζει ακόμη να είναι το βήμα του Ελληνισμού της Διασποράς, ο συνδετικός ιστός, ο κρίκος που έδεσε και κρατάει ενωμένη την Ομογένεια με την Ελλάδα. Καλλιέργησε και διέδωσε την ελληνική γλώσσα στις νεότερες γενιές των Ελληνοαμερικανών. Κάλυψε τα γεγονότα σε μια μεγάλη ιστορική διαδρομή με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό. Υποστήριξε με δύναμη και αποφασιστικότητα τα ελληνικά ζητήματα στις ΗΠΑ κάνοντας ισχυρή και ευρεία την απήχηση της ελληνικής φωνής».
«Εδωσε βήμα έκφρασης στους συμπατριώτες, στήριξε τις ελληνικές επιχειρήσεις και βοήθησε στη συνεργασία και στη συνένωση της Ομογένειας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του ο δήμαρχος Ηλιδας.
Ο πρόεδρος του Πανηλειακού ανέγνωσε και το βιογραφικό του Πέτρου Τατάνη, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο ειδικό αφιέρωμα του «Ε.Κ.» (βλέπε Περιοδικό της 31ης Μαρτίου -1ης Απριλίου 2012 που μπορείτε να κατεβάσετε πατώντας στην φωτογραφία από κάτω, σε pdf αρχείο.)

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι «ο κ. Διαματάρης βρισκόταν στην Ουάσιγκτον για να παραστεί, να μιλήσει στο ετήσιο μνημόσυνο του Νικολάου Σταύρου και να τιμήσει την μνήμη ενός επιφανούς ανδρός, ενός μεγάλου πατριώτη, ενός απαράμιλλου στοχαστή και αγωνιστή, ενός πραγματικού ήρωα, του καθηγητή Νικολάου Σταύρου.» Για τον Εκδότη - Διευθυντή του ‘Εθνικού Κήρυκα’ Αντώνη Η. Διαματάρη η σημερινή είναι ακόμη πιο συγκινητική διότι η ιδέα που τέθηκε επί τάπητος προ οκτώ περίπου μηνών κατά τη διάρκεια ενός δείπνου στο εστιατόριο ‘Μπαχάρι’ στην Αστόρια πήρε σάρκα και οστά, έγινε πραγματικότητα και μας παρέχει σήμερα την δυνατότητα να προσκυνήσουμε τον τάφο του Πέτρου Τατάνη και να τοποθετήσουμε ένα στεφάνι στην επιτύμβια στήλη στην οποία αναγράφεται ‘Πέτρος Π. Τατάνης, 20 Ιουλίου 1985 - 27 Δεκεμβρίου 1959, Ιδρυτής και εκδότης του ‘Εθνικού Κήρυκα’ ‘National Herald’ από την Αμαλιάδα Ηλείας - Ελλάδα’».
«Στο εξής, οι ομογενείς και οι άλλοι συμπολίτες μας που θα επισκέπτονται το Κοιμητήριο Σένταρ Γκρόουβ στο Φλάσινγκ θα κοντοστέκονται μπροστά στην επιτύμβια πλάκα, θα σκύβουν ευλαβικά το γόνυ τους και θα προσεύχονται υπέρ της αναπαύσεως της ψυχής του και υπέρ της διαιώνισης του ‘Εθνικού Κήρυκα’», επεσήμανε ο γράφων.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τιμές που απέδωσε και αποδίδει καθημερινά ο «Εθνικός Κήρυκας» στον ιδρυτή του και εστίασε την προσοχή του στα μεγάλα γεγονότα προς τιμή του Τατάνη και χαρακτήρισε το 2012 Ετος Πέτρου Τατάνη. (Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του γράφοντα στην ιστοσελίδα www.ekirikas.com.).
Οταν ζούσε και όσο μπορούσε να δίνει, είχε τιμηθεί από την τότε Ομογένεια, καθώς επίσης και από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας, αλλά επιπόλαια και όχι με διαχρονικό τρόπο, όπως τα έργα που άφησε πίσω του.
Οπως π.χ. η εφημερίδα ‘Εθνικός Κήρυξ’, που αποτελεί τον ένα από τους δύο πόλους, γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η Ομογένεια. Ο άλλος πόλος είναι η Εκκλησία.
Και το βλέπουμε όταν κάθε επίσημος που έρχεται στη Νέα Υόρκη, ειδικά από την Ελλάδα, θεωρεί απαραίτητο να επισκεφτεί τον Αρχιεπίσκοπο και τον Αντώνη Διαματάρη.
»Αυτή την εφημερίδα, την εφημερίδα μας τη θεμελίωσε ο Τατάνης και αυτή η εφημερίδα αποτελεί κορυφαίο ομογενειακό θεσμό. Είναι ο θεσμός που έθεσε σαν αποστολή να γράφει και διατηρεί την ιστορία της Ομογένειας. Δεν υπάρχει ομογενής, κάθε ηλικίας, που δεν έχει απαθανατιστεί στις σελίδες του ‘Ε.Κ.’ Από γέννηση, βάφτιση, διάκριση, αρραβώνα, γάμο, διαζύγιο, διαφημίσεις, θάνατο, μνημόσυνο. Ολοι είμαστε τυλιγμένοι και αποθηκευμένοι στις σελίδες της για να παραμείνουμε στην αιωνιότητα.
Ασφαλώς και δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε τις επιχειρηματικές ικανότητες του Αντώνη και της Βέτας Διαματάρη, για την επιτυχή διαχείριση της επιχείρησης ‘Ε.Κ.’. Εχτισαν πάνω στα στερεά θεμέλια που κληρονόμησαν, τόσο γερά, που ήσαν ικανά να αντέξουν το βάρος του τεράστιου οικοδομήματος που απόθεσαν επάνω τους.
Αλλά δεν είναι μόνον τα γερά θεμέλια, ούτε και τυχαίο ότι πέτυχαν. Η αγάπη και το μεράκι με το οποίο καταπιάστηκαν να συνεχίσουν την έκδοση του ‘Εθνικού Κήρυκα’, απέδειξαν ότι δεν είναι επαγγελματίες βιοποριστές, αλλά λειτουργοί, με αποστολή να διατηρήσουν σε αυτή τη φιλόξενη χώρα την Ελληνική Παράδοση, τη γλώσσα και το πολιτισμό μας. Αξίζουν ό,τι δημιούργησαν και τους αξίζουν κάθε έπαινος.
Είμαι σίγουρος, ότι όσοι διαβάζουν την εφημερίδα ξέρουν ότι ιδρύθηκε από τον Πέτρο Τατάνη το 1915. Το όνομά του είναι γραμμένο με κεφαλαία γράμματα στην αρχή της δεύτερης σελίδας», τόνισε ο κ. Λυκογιάννης, ο οποίος ήταν πρώην πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου.
Αμέσως μετά, μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν για τον εντοπισμό του τάφου του και την ευγνωμοσύνη για τον «Εθνικό Κήρυκα» και όλους τους άλλους που προσέφεραν τον οβολό τους.
Τέλος, ο κ. Λυκογιάννης προέτρεψε τον «Εθνικό Κήρυκα» και τον Πανηλειακό Σύλλογο να μην αρκεστούν με τόσο, αλλά εν όψει της 100ετίας του «Εθνικού Κήρυκα» να επιδιώξουν κάτι πιο μεγάλο.
«Προτείνω, και όποιος ακούει και μπορεί ας συμβάλει, ας σκεφτεί κάποιο τρόπο ώστε να δοθεί το όνομά του σε έναν δρόμο, σε μια πλατεία, σε ένα κτίριο, σε μια υποτροφία, σε ένα θεσμό. Σε κάτι σταθερό που να αντέχει στο χρόνο. Νομίζω πως η Ομογένεια του το χρωστάει», κατέληξε ο κ. Λυκογιάννης.
Ο Κώστας Κουτρουμπής, πρώην πρόεδρος του Πανηλειακού Συλλόγου Τορόντο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Τατάνειου Μουσείου Τύπου Απόδημου Ελληνισμού», συνεχάρη τον Πανηλειακό Σύλλογο και τον προέτρεψε να συνεχίσει το έργο.
Επίσης, αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, στην Αμαλιάδα, όταν μικρό παιδί πήγαινε τα ψώνια από το κατάστημα του πατέρα του στο αρχοντικό του Τατάνη.
Είπε ακόμη, ότι δεν είχε μπει ποτέ στο σπίτι του Τατάνη και ότι για πρώτη φορά μπήκε προ πέντε ετών και πρότεινε τη μετατροπή του σε Μουσείο.
Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και για τον επιχειρηματία Ανδρέα Παπαδάκο, ο οποίος συνέβαλε με τη γενναιοδωρία του στην δημιουργία του Τατάνειου Μουσείου Τύπου Απόδημου Ελληνισμού.
Στη συνέχεια, μίλησε για τον ρόλο του «Εθνικού Κήρυκα» και διερωτήθηκε «σκεφθήκατε ποτέ πώς θα ήταν ο Ελληνισμός της Αμερικής χωρίς τον ‘Εθνικό Κήρυκα;’»
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης Ηλίας Τσεκερίδης συνεχάρη τον «Ε.Κ.», τον Πανηλειακό Σύλλογο και την ίδια την κοινότητα του Τιμίου Σταυρού για τις τιμές που απέδωσαν στον ιδρυτή και πρώτο εκδότη του «Ε.Κ.» Πέτρο Τατάνη.
Ακολούθως, τα στελέχη του Πανηλειακού Συλλόγου Νέας Υόρκης και οι εκπρόσωποι από τη Βοστώνη και τον Καναδά μετέβησαν στο νεκροταφείο και με έκδηλη τη συγκίνηση, αλλά και την ικανοποίηση που προκαλεί η εκπλήρωση του χρέους, προσκυνούσαν και χάιδευαν την επιτύμβια στήλη με το πορτραίτο του Πέτρου Τατάνη.
Ο π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος, ο οποίος έψαλε το τρισάγιο, συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της πρωτοβουλίας και τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους νεκρούς και να διαιωνίζουμε το έργο τους.
Φωτογραφίες ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ
Πηγές: http://www.paneliakos.com/
Εθνικός Κήρυξ,